duminică, 20 noiembrie 2011

Banana - aliment și "produs cosmetic"

Hey girls [:*] [>:D<]
În timp ce păpam o mică banană, m-am gândit să mă documentez ceva mai bine despre plusurile și minusurile pe care le are acest fruct. Și ce să vezi?! Am aflat o grămadă de lucruri pe care nu le știam până acum despre banane [:D] Așa că m-am gândit să vă împărtășesc și vouă aceste informații. Sper să vă fie de folos.




Let's start [:P] Păi, în primul rând, cred că știm cu toții ca bananele sunt fructele bananierului, dar ce poate nu știam e că bananierul nu este un arbore, așa cum poate am fi fost tentați să credem din cauza mărimii impresionante, ci este o plantă ierboasă. Bananele provin din Asia de Sud-Est, dar în zilele noastre se cultivă în multe țări din lume. De exemplu, știați că bananele ocupă locul 4 în consumul uman, după orez, grâu și porumb?! Da, se pare că datorită faptului că ele sunt cultivate pe întreaga perioadă a anului reprezintă o importantă sursă de hrană în timpul "sezonului foametei" - atunci când alimentele provenite din recolta anterioară s-au terminat, iar recolta viitoare nu este încă gata de cules.

O banană (aprox. 100 gr) conține 602 mg potasiu, 100 calorii, 2 g proteine, 4 g fibră și 36 g carbohidrați. De asemenea, banana este plină de vitamine și minerale: A, B, B6, acid folic, vitamina C (12mg!!), calciu, magneziu și chiar fier și zinc. Acum înțelegeți de ce bananele sunt printre cele mai importante în alimentația copiilor mici?!

Cercetătorii au arătat că datorită celor trei tipuri naturale de zaharide conținute - zaharoză, fructoză și glucoză -, sunt necesare doar 2 banane pt a produce energia necesară pt 90 de minute de efort. Ne mai mirăm acum că banana este fructul nr. 1 al sportivilor de performanță?!

Utilizările medicinale ale bananei:
  • cercetătorii din SUA au afirmat că banana reduce riscul de creștere a presiunii arteriale și de producere a unui infart
  • ajută în cazurile de anemie
  • crește capacitatea de concentrare
  • împiedică depresia
  • ajută reluarea normală a activității intestinelor
  • coaja de banană reduce iritația și umflarea cauzate de mușcăturile de țânțar
  • calmează nervii
  • îi ajută pe fumători să renunțe la fumat
  • când suntem stresați, metabolismul se accelerează și nivelul de potasiu scade - acesta poate fi adus la normal consumând banane
  • controlează temperatura fizică, dar și pe cea emoțională a gravidelor
  • este singurul fruct care poate fi mâncat în stare crudă de bolnavii de ulcer, fără a le dăuna

Banana poate fi un leac natural în tratarea negilor. Astfel, partea interioară a cojii unei banane se pune pe neg și se acoperă cu un plasture.
Banana poate fi un leac bun și împotriva mahmurelii, dacă este consumată sub forma unui milkshake îndulcit cu miere.


Dar știați că banana poate fi folosită și în îngrijirea personală?!
Datorită conținutului ridicat de amidon pe care îl conține, banana poate fi folosită ca mască în tratarea tenurilor uscate: se zdrobește complet o banană, se adaugă o linguriță de miere lichidă și se amestecă foarte bine. Se aplică pe față, la fel ca orice altă mască, se lasă 15 minute, apoi se clătește cu apă minerală. Un foarte bun demachiant pentru tenurile uscate îl poți realiza și tu acasă: se zdrobește cu mixerul o banană bine coaptă, se adaugă aprox. 150ml de lapte și o linguriță de ulei de măsline sau de migdale dulci.

Banana tratează și pielea flașcă, mâncărimile. Se zdrobește o banană și se amestecă cu o linguriță de iaut natural. Se aplică pe față, se lasă 10 minute și se clătește.
Arsurile solare sau degerăturile se pot trata și ele prin aplicarea unei banane zdrobite pe locurile cu probleme. Se lasă câteva minute, apoi se îndepărtează.


ATENȚIE!! Bananele nu trb ținute la frigider, la temperaturi sub 12 grade C deoarece coaja lor se înnegrește și nu mai pot fi consumate!

Destul de interesante proprietățile bananei,nu?!
Și nu uitați, nu este indicată în diete datorită conținutului ridicat de calorii!! [:P]





Pt sugestii/întrebări, mă găsiți la coshuletzul_colorath@yahoo.com!!
Vă pup [>:D<]



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...